Η ιστορία του Air Jordan 1

Το 1985 ήταν μια υπέροχη χρονιά, όχι μόνο γιατί ο Michael Jordan διακρίθηκε ως rookie της χρονιάς και έπαιξε στο παιχνίδι All-Star, αλλά επειδή κυκλοφόρησε το Air Jordan I.

Το Air Jordan I ήταν το πρώτο παπούτσι που φορέθηκε στο NBA με πολλαπλά χρώματα. Ο Peter Moore ήταν ο άνθρωπος πίσω από το Air Jordan 1 (που βοήθησε και στη σχεδίαση του Air Jordan II).

Όταν ο Michael Jordan είδε για πρώτη φορά τα AJ I, είπε αντιδρώντας, “Εγώ δεν φοράω αυτό το παπούτσι. Θα μοιάζω με κλόουν ”. Με το πέρασμα του χρόνου, το παπούτσι σιγά σιγά αναδείχτηκε πάνω του.

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του παπουτσιού Air Jordan I, ο επίτροπος του NBA, David Stern, απαγόρευσε το πιο διαδεδομένο παπούτσι της δεκαετίας, να φορεθεί από τον MJ, διότι δε συμφωνούσε με τα χρωματικά στάνταρ της διοργάνωσης. Κάθε φορά που ο Michael θα φόραγε το παπούτσι στο παρκέ, θα έπρεπε να πληρώνει μερικές χιλιάδες δολάρια.  

Η Nike λάτρεψε αυτή την ιδέα τόσο πολύ, που ενθάρρυνε τον MJ να φορέσει τα παπούτσια, αναλαμβάνοντας η ίδια να πληρώνει τα πρόστιμα. Με αποτέλεσμα, η Nike να δώσει την ετικέτα “The shoe banned by the NBA” στα Air Jordan I.

Κυκλοφόρησαν 23 διαφορετικές χρωματικές παραλλαγές.

Μέχρι το επόμενο post … μπορείς να δεις όλα τα Air Jordan εδώ